Sähkö on väritön mauton ja hajuton 

Väärin käytettynä se tappaa

 Sähköturvallisuuslaki määrittää perusvaatimukset


 Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattu  sähköturvallisuuslakiin.  Sen mukaan sähkölaitteet ja -laitteistot on  suunniteltava, rakennettava, valmistettava ja korjattava niin sekä niitä  on huollettava ja käytettävä niin, että niistä ei aiheudu kenenkään  hengelle, terveydelle tai omaisuudelle vaaraa.

 Tämän tavoitteen saavuttaminen edellyttää sähkölaitteistojen ja -  laitteiden suunnittelijoilta, rakentajilta, korjaajilta ja käyttäjiltä korkeaa  ammattitaitoa ja  sähköalaa koskevien lukuisten säädösten ja  ohjeiden hallintaa.

 Sähköturvallisuus varmistetaan, kun sähköasennukset ja laitteet eivät  aiheuta sähköiskun vaaraa eikä palovaaraa. Sekä sähköasennuksille  että sähkölaitteille on vahvistettu sitovat viranomaismääräykset, joissa  on esitetty keskeiset turvallisuusvaatimukset.

 Määräykset


 Sähköalaa koskevat tekniset määräykset on esitetty kauppa- ja  teollisuusministeriön asetuksissa. Sähkölaitteita koskevat määräykset  perustuvat ensisijaisesti eurooppalaisiin pienjännite- ja EMC-direktiiveihin.  Sähkölaitteistoja koskeva KTM-asetus 1193/1999 on sen sijaan puhtaasti  kansallinen.

 Teknisten määräysten osalta käytössä on EU:ssa omaksuttu ns. uuden  menettelytavan mukainen käytäntö. Tämä tarkoittaa sitä, että sitovissa teknisissä  viranomaismääräyksissä esitetään ainoastaan olennaiset  turvallisuusvaatimukset, joiden tulee aina toteutua, eikä niistä voi poiketa.

 Sähköasennusten ja -laitteiden osalta tämä tarkoittaa sitä, että sähkölaitteet tai  -asennukset eivät saa aiheuttaa käytössä sähköiskun vaaraa tai palovaaraa.  Helpoin tapa täyttää nämä vaatimukset on noudattaa vahvistettuja  sähköasennuksia tai -laitteita koskevia standardeja.

 Lisätietoja alan määräyksistä, ohjeista, viranomaisista ja muista toimijoista on  saatavilla Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton sivuilla.



 Sähkötyöturvallisuus


 Sähkön aiheuttamat tapaturmat jaetaan sähköiskutapaturmiin ja  valokaaritapaturmiin. Sähköalan ammattilaisten tapaturmista  molemmat ovat likimäärin yhtä yleisiä.

 Sähköalan töiden tekeminen edellyttää alan ammattitaitovaatimusten  lisäksi sitä, että työn tekijällä on ajan tasalla olevat tiedot  sähkötyöturvallisuudesta. Tämä edellyttää säännöllistä  kouluttautumista. Sähkötyöturvallisuuskoulutus tulee uusia enintään 5  vuoden välein.

 Sähkötöiden tekemisen turvallisuusvaatimukset on esitetty  KTM-asetuksessa 1194/1999. Käytännössä nämä vaatimukset  voidaan toteuttaa helpoiten noudattamalla voimassa olevaa standardia  SFS 6002 sähkötyöturvallisuus.

 Sähkötyöturvallisuus muodostuu oikeista työskentelykäytännöistä,  työvälineistä, suojavarusteista sekä ennen kaikkea oikeista asenteista.  Sähkötyöturvallisuuden varmistaminen edellyttää selkeää vastuiden 
 tunnistamista ja näistä vastuista huolehtimista.

Hyödyllisiä linkkejä

Asentajan silmin nähtynä

Alalla noin kolmekymmentä vuotta työskennelleenä

on nähnyt monenlaista, joskus ei tiedä pitäisikö

itkeä vai nauraa.  Toisinaan on miettinyt mielessään,

näinkö vähän ihmiset elämästään välittävät.

Usein kuulee perusteluna, että asentaja on liian kallis,

mutta mietitäänkö silloin oman elämän arvoa tai

mitä mahtaa maksaa uuden talon rakentaminen.

On suorastaan ihmeellistä, miten vähän maassamme

tapahtuu kuolemaan johtaneita sähkötapaturmia,

kun tuolla maakunnissa kiertelee ja näkee mitä

hurjempia virityksiä.

Vaikka toisaalta, onhan paljon niitäkin paikkoja joissa on 

asiat hoidettu kerrassaan mallikkaasti. Pienetkin puutteet

korjautetaan välittömästi hinnasta välittämättä.


 
































Alkuun

 Sähkön käyttäjän perussäännöt

 Seuraavaan luetteloon on kerätty kahdeksan tärkeää muistettavaa asiaa kodin sähkön  käytöstä:

 1. Noudata sähkölaitteiden käyttöohjeita.

 Kun hankit sähkölaitteen, vaadi ostoksestasi kunnollinen käyttöohje. Tutustu ohjeeseen  huolella ja noudata sitä tinkimättä, erityisesti asennus-, huolto- ja turvaohjeita. Väärin  asennettu tai väärin käytetty sähkölaite on turvallisuusriski. Sähkölaite voi toimia  viallisenakin.

 2. Huolehdi sähkölaitteiden kunnosta.

 Sähkölaitteet vaativat kunnossapitoa. Noudata puhdistamisessa ja huoltamisessa aina  käyttöohjetta. Älä ryhdy korjaamaan laitetta omin päin. Korjaustyöt kuuluvat sähköalan  ammattilaiselle.

 3. Pidä sähkölaitteet siistinä.

 Ota tavaksi imuroida pölyt laitteiden päältä ja takaa muun siivouksen yhteydessä. Pöly ei  suoraan ole palojen synnyttäjä, mutta se haittaa laitteen tuuletusta, voi tukkia ilmankiertoa  ja voi aiheuttaa ylikuumenemista. Jääkaappipakastimenkin takaa kannattaa imuroida pölyt  ainakin kerran vuodessa, esimerkiksi pakastimen sulautuksen yhteydessä.

 4. Korjauta vialliset ja epäkuntoiset sähkölaitteet ja  -asennukset.

 Jos sähkölaitteeseen tulee vika tai se toimii epäluotettavasti, ota laite pois käytöstä. Älä  käytä laitetta ennen kuin se on huollettu. Käytä ammattitaitoista korjausliikettä. Pieniä ja  halpoja laitteita ei aina kannata edes korjata. Usein on edullisempaa ja turvallisempaa  hankkia tilalle uusi laite.

 5. Älä jätä sähkölaitteita käyntiin ilman valvontaa.

 Monet palot ja vesivahingot ovat saaneet alkunsa valvomatta jätetyistä laitteista. Kun  käytät sähkölaitetta, esimerkiksi liettä, kiuasta, pesukonetta tai kuivausrumpua, älä jätä  laitteita toimimaan ilman valvontaa. Irrota myös pistotulppa pistorasiasta, kun lopetat  vaikkapa silitysraudan käytön.

 6. Huolehdi sähkölaitteiden riittävästä ilmankierrosta.

 Sähkölaitteiden tuuletusaukkoja ei koskaan saa peittää tekstiileillä tai millään muullakaan  materiaalilla, jotta laitteet eivät ylikuumene. Laitteiden ympärillä on oltava riittävästi  ilmankiertotilaa. Esimerkiksi televisiota ei pidä tunkea ahtaasti kirjahyllyyn.

 7. Tarkkaile sähkölaitteittesi kuntoa.

 Rikkoutuneet pistorasiat ja muut huonoon kuntoon päässeet sähköasennukset kannattaa  aina korjauttaa viipymättä. Jos olet epävarma sähköasennusten kunnosta, hanki  kuntotutkimus tai sähkötarkastus sähköurakoitsijalta, valtuutetulta kuntotutkijalta,  valtuutetulta tarkastajalta tai valtuutetulta laitokselta. Kuntotutkimuksesta on enemmän  tietoa kohdassa Teetä kuntoarvio tai kuntotutkimus.

 8. Käytä sähköammattilaista sähkötöissä.

 Sähköasennuksia saavat tehdä vain rekisteröityneet sähköalan ammattilaiset. Voit tarkastaa  rekisteröidyt sähköurakoitsijat osoittesta www.tukes.fi. Omat sähköviritykset on jätettävä  kokonaan tekemättä. Niistä voi aiheutua sähköisku tai sähköpalo.